Wind-energie

Het platte en winderige Nederland is zeer geschikt om windkracht om te zetten in elektriciteit.

Zo werkt een windturbine

Een windmolen (windturbine) werkt ongeveer zoals een een fietsdynamo. De wind laat de rotorbladen van de windturbine draaien. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. De sneldraaiende as drijft op zijn beurt een generator aan - en die wekt elektriciteit op. Bij een kleine windturbine wordt de generator derekt aangedreven door de rotor.

Voor- en nadelen windenergie

Windenergie is een schone technologie die zich snel terugverdient. Windturbines wekken energie op zonder daarbij schadelijke stoffen uit te stoten. De productie, verwerking en uiteindelijke afvoer van de bouwmaterialen zorgt wel voor uitstoot, maar die zijn erg laag over de gehele levensduur bekeken, vergeleken met andere energietechnologieën. De energie die nodig is voor de bouw van een windturbine, op land of op zee, is in drie tot zes maanden turbinegebruik terugverdiend. Op een levensduur van twintig jaar produceert een windturbine dus tot tachtig keer zoveel energie als nodig is om er één te produceren.

Nadeel is wel dat windenergie niet continu beschikbaar is. Windturbines kan je ook niet zomaar overal neerzetten, omdat ze zoveel ruimte in beslag nemen en invloed hebben op het landschap. Windturbines kunnen negatieve effecten hebben op de natuur.

Zo werkt een windturbine

Een windmolen (windturbine) werkt ongeveer zoals een een fietsdynamo. De wind laat de rotorbladen van de windturbine draaien. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. De sneldraaiende as drijft op zijn beurt een generator aan - en die wekt elektriciteit op. Op de turbine zitten sensoren. Die meten de kracht en de richting van de wind, zodat de windturbine zich daarop kan richten.

Kleine windturbines

Het aanbod van kleine windturbine wordt in Nederland steeds groter. Door jaren ontwikkeling zijn de terugverdientijden van deze modellen acceptabel. Hierdoor wordt het voor particulieren en bedrijven interessant tot aanschaf van de windturbines over te gaan. Tevens worden de modellen ook steeds mooier waardoor deze ook als reclame-object gebruikt kunnen worden.