Schilder

  • Ongeschilderde muren en plafonds: gebruik een latex verf.
  • Geschilderde muren en plafonds: gebruik – om afbladderen te voorkomen - dezelfde verfsoort. Controleer dit door met een natte lap over de oude verf te wrijven. Geeft het af, dan is een veegvaste verf gebruikt. Geeft het niet af, dan is een wasbare verf gebruikt.

Voordat u gaat schilderen, moet u de ondergrond vet- en stofvrij maken.

  • Muren: gebruik water en zeep of verdunde ammoniak.
  • Plafonds: gebruik warm sodawater.
  • Houtwerk: schuur de ondergrond licht op en poets na met verdunde ammoniak.

Huis en kleur
Bijna elk vertrek in huis heeft qua ligging, grootte of indeling zo zijn sterke en zwakke punten. Denk aan kenmerken als:

  • Een kleine kamer.
  • De lange smalle kamers, de zogenaamde pijpenla.
  • Kamers met veel raam oppervlakte.
  • Hoekige kamers

 

Wat zijn de warmere kleuren

Omdat u kunt werken met een heel uitgebreid spectrum aan kleuren nog even het volgende. De kleuren in het spectrum rood, oranje, geel noemen we de warme kleuren, de overige noemen we de koude kleuren. Dit zijn groen, blauw en paars, en hun tussenliggende tinten.

De kleine kamer
In een kleine zonnige kamer is het de kunst om met kleur de kamer groter te doen lijken en tegelijkertijd meer licht aan te brengen. Dit kan door tenminste één muur een wat koelere kleur te geven, zoals blauw of groen. Anderzijds doet u er goed aan om een kleine kamer aan de schaduwzijde een warmere pasteltint mee te geven. Heldere kleuren hebben de neiging om de kamer een zonniger aanblik te geven.

De lange smalle kamers 
Lange en smalle kamers ogen breder als u de korte muren schildert in felle gele, rode of oranje schakeringen. Verder kunt u bij uw keuze van het behang gebruik maken van een streepjes behang. Horizontale strepen maken uw kamer breder, verticale hoger en slanker. Kiest nu ook voor een zo helder mogelijke kleur voor het plafond.

Kamers met veel raam oppervlakte
Als er sprake is van groot raam oppervlakte, en dus veel lichtinval, is het zeer de moeite waard om de omlijsting van de ramen een warmere kleur te geven. Een koelere kleur, zoals blauw, zou vooral in de winter de aanblik van uw kamer erg koel maken.

Hoekige kamers
Het zijn vooral de hoekige en uitstekende stukken en vormen die u zou willen wegwerken. Die kunt u camoufleren met wat donkere kleuren, terwijl u de mooie rondere stukken met lichter kleuren accentueert. Ook de radiatoren of vooruit stekende pijpen kunt u met onopvallende kleuren wegwerken. Bekende camouflage kleuren in het leger zijn de groen- en bruin schakeringen. Hoe meer kleuren gelijkgeschakeld zijn, hoe meer er wordt gecamoufleerd. Diepe grijstinten camoufleren. Schreeuwende kleuren benadrukken de oneffenheden in uw kamer.

Slot
Gebruik dus vooral heldere en sprekende kleuren, om vlakken en muren te accentueren. De diepere tinten zorgen voor camouflage kleuren van de wat mindere plekken in huis. Werk bijvoorbeeld ook met spiegels, om een kamer groter te laten lijken

Sausen ná het stucen:
• Het stucwerk moet helemaal opgedroogd zijn, er mogen dus geen donkere vlekken meer zichtbaar zijn.
• Snij alle randen en hoeken op met een stanleymes en probeer de randen daarna stofvrij te maken.
• Werk eventuele beschadigingen bij met fijne gips. Oneffenheden kunt u het beste bijwerken met schuurpapier 400.
• Het beste kunt u de muren voorstrijken en dan goed laten opdrogen, dit zorgt voor het beste eindresultaat.
• Voor het beste resultaat kunt u de muren het beste meerdere keren schilderen, dit zorgt voor een goede dekking. Verf van goede kwaliteit is altijd aan te raden, bijvoorbeeld sikkens verf.