Vloerverwarming

Vloerverwarming algemeen

Is zoals het woord aangeeft, een verwarmingsbron waarbij gebruikt wordt gemaakt van de vloeroppervlakte. De vloer kan worden verwarmd door middel van warmwater of elektriciteit.

Waarom vloerverwarming

Er zijn in de afgelopen decennia vele onderzoeken geweest naar het effect van vloerverwarming. Gemeenschappelijke deler van deze onderzoeken was echter de uitkomst: “ vloerverwarming biedt het hoogste comfort”! Vloerverwarming werkt namelijk volgens het principe van stralingswarmte. Hierdoor bent u in staat om de ideale gevoelstemperatuur het dichtst te benaderen van alle verwarmingssystemen.

Vloerverwarming door middel van warm water

In de te verwarmen vloer worden verwarmingsbuizen aangebracht, welke aangesloten worden op een vloerverwarmingverdeler. Bij het monteren van de vloerverwarming wordt de te verwarmen oppervlakte ingedeeld in afzonderlijke verwarmingsgroepen. De grootte en het aantal van deze groepen wordt bepaald door een maximumlengte aan vloerverwarmingslang (i.v.m. weerstand) of door het indelen van de ruimte in verschillende zones.

Door te werken met verschillende verlegafstanden van de vloerverwarmingslangen kan men een onderscheid maken tussen een hoofd- en een bijverwarming. Bij een bijverwarming fungeert de vloerverwarming samen met nog een ander verwarmingssysteem (bv. radiatoren) als verwarmingsbron.

Iedere afzonderlijke groep wordt na het installeren aangesloten op een vloerverwamingverdeler. Deze verdeler wordt aangesloten op de verwarmingsbron (bv CV installatie, warmte pomp of stadsverwarming). Dit gebeurd door middel van een aanvoer- en retourleiding die afgetakt wordt van aanwezige CV- installatie. Op de verdeler worden de vloerverwarmingslangen aangesloten. In de verdeler wordt de watertemperatuur gemeten en eventueel gecorrigeerd naar de ingestelde temperatuur op de thermostaatknop. De geïntegreerde vloerverwarmingpomp zorgt er tenslotte voor dat het water gelijkmatig en met de juiste circulatiesnelheid door de vloerverwarmingslangen stroomt.

Aangezien vloerverwarming met lage watertemperaturen werkt, is deze manier van verwarmen ideaal voor energiezuinige systemen.

Verder biedt vloerverwarming nog enkele duidelijke voordelen ten opzichte van conventionele systemen.

  • Lager energieverbruik
  • Aangename en gelijkmatige warmte ter verhoging van het wooncomfort
  • De vrijheid van inrichten, wegens het ontbreken van radiatoren
  • Mogelijkheid tot koelen in de zomer
  • Minder stofverplaatsing door minder luchtcirculatie

Installatiewijze

De watervoerende vloerverwarming is op twee manieren te installeren, namelijk door middel van het binden van de vloerverwarmingslangen op gegalvaniseerde bevestigingsmatten of door het stofvrij inslijpen van de slangen in de bestaande dekvloer.

Bij het installeren door middel van het binden van de vloerverwarmingbuizen ook wel “traditionele vloerverwarming” genoemd, wordt de vloerverwarming gemonteerd op de betonvloer. Indien gewenst wordt er eerst een isolatielaag aangebracht op de betonvloer. De slangen worden gemonteerd op gegalvaniseerde bevestigingsmatten. Vervolgens wordt hierover de afwerkvloer gestort.

Bij het inslijpen van de vloerverwarming wordt er met de gepatenteerde slijpmachine van JK vloerverwarming stofvrij een strak sleuvenpatroon aan de bovenzijde van de reeds bestaande dekvloer ingeslepen. In deze sleuven worden voorts de vloerverwarmingsslangen geïnstalleerd en aangesloten op de verdeler.

Elektrische vloerverwarming

Maakt gebruik van de warmte van elektriciteit die wordt afgegeven door een kabel welke in de vloer wordt aangebracht. Ook de elektrische vloerverwarming kan op twee manieren worden geïnstalleerd. De kabel wordt in de afwerkvloer ingeslepen of deze wordt op de afwerkvloer “geplakt”.

Elektrische vloerverwarming wordt met name toegepast in kleinere ruimtes, welke afzonderlijk verwarmd moeten kunnen worden zoals een badkamer of een keuken. De elektrische vloerverwarming wordt geregeld door middel van een thermostaat welke de ruimte- of vloertemperatuur regelt.